Angielskie przysłowie mówi: „An apple a day keeps the doctor away”, co w wolnym tłumaczeniu znaczy: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Jabłka wspomagają odporność, naczynia krwionośne, zapobiegają chorobom serca i układu krwionośnego, wykazują działanie przeciwzapalne.Obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem serca.Jedzenie jabłek chroni nasze zęby przed próchnicą zabijając do 80% bakterii w jamie ustnej.Wspomagają pracę mózgu i chronią przed zmianami neurodegeneracyjnymi. Zawierają niewielką ilość kalorii: ok 70-100 kcal. Dlatego kiedy dopada nas nieodparta pokusa pochłonięcia „czegoś słodkiego” warto najpierw sięgnąć po jabłko.
Jabłko to doskonała forma przekąski.
Po raz trzeci już ZR PCK w Knurowie przekazał naszej szkole te owoce. Smacznego!