Już po raz
drugi w tym roku szkolnym zorganizowaliśmy festiwal jabłka pod hasłem „Smacznie
i zdrowo”. Inicjatorem akcji jest ZR PCK w Knurowie, które przekazało naszej placówce 150 kg jabłek. Dzięki hojności darczyńców
przez trzy kolejne dni mogliśmy degustować te zdrowe owoce.
Chętni uczniowie przygotowali też wystawkę nt. walorów odżywczych jabłek. Dowiedzieliśmy się z niej, że najbardziej rozpoznawalną zaletą jabłek jest mała zawartość kalorii. W zestawieniu na przykład ze szklanką jogurtu owocowego, przeciętne jabłko nokautuje swojego mlecznego rywala. Dzięki wysokiej zawartości pektyn stosunkowo szybko dają uczucie sytości, a dodatkowo obniżają stężenie cholesterolu i glukozy oraz pobudzają jelita do pracy, zapobiegając zaparciom. Jabłka zmniejszają również ryzyko zapadalności na raka jelita grubego i dobroczynnie wpływają na naszą odporność. Stanowią znakomite źródło witaminy C, beta-karotenu i potasu.
Kulinarnym talentem postanowił wykazać się uczeń klasy II b - Karol Musioł, upiekł pyszne cisto z jabłkami.
Chętni uczniowie przygotowali też wystawkę nt. walorów odżywczych jabłek. Dowiedzieliśmy się z niej, że najbardziej rozpoznawalną zaletą jabłek jest mała zawartość kalorii. W zestawieniu na przykład ze szklanką jogurtu owocowego, przeciętne jabłko nokautuje swojego mlecznego rywala. Dzięki wysokiej zawartości pektyn stosunkowo szybko dają uczucie sytości, a dodatkowo obniżają stężenie cholesterolu i glukozy oraz pobudzają jelita do pracy, zapobiegając zaparciom. Jabłka zmniejszają również ryzyko zapadalności na raka jelita grubego i dobroczynnie wpływają na naszą odporność. Stanowią znakomite źródło witaminy C, beta-karotenu i potasu.
Kulinarnym talentem postanowił wykazać się uczeń klasy II b - Karol Musioł, upiekł pyszne cisto z jabłkami.