
Poznajcie 5 głównych powodów, dla których warto jeść ryby:
1. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na prawidłową pracę serca, zapobiegają chorobą układu krążenia, obniżają ciśnienie. Zmniejszają poziom złego cholesterolu LDL jednocześnie zwiększając zawartość dobrego cholesterolu frakcji HDL.

3. Witaminy Ryby tłuste bogate są w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, natomiast ryby chude to dobre źródło witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Ryby to główne źródło witaminy D w naszej diecie.
4. Składniki mineralne Ryby zawierają fosfor, siarkę, chlor, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan czy selen.
5. Wartość energetyczna Ryby gatunków chudych dostarczają duże ilości białka przy niskiej wartości energetycznej (50-100kcal/100g). Dlatego chude ryby jak dorsz, pstrąg, sola czy mintaj polecane są osobą odchudzającym się i dbającym o linię.
Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe, mimo tego sięgamy po nie rzadko. Eryka Dymarz